Manja slova Veća slova RSS
>

BUDVA 28.03.2012.-30.03.2012.

MEDJUNARODNA KONFERENCIJA “MODELI ZAKONSKIH RJEŠENJA U OBLASTI BORBE PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA“,

Datum objave: 28.05.2012 10:33 | Autor: Uprava za imovinu

Ispis Štampaj stranicu


                                          MEDJUNARODNA KONFERENCIJA “MODELI ZAKONSKIH RJEŠENJA U OBLASTI BORBE PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA“,BUDVA 28.03.2012-30.03.2012.

Jedna od najvecih i najsadrzajnih konferencija,posvecena borbi protiv organizovanog kriminala,u organizaciji Ministarstva pravde i ljudskih prava i pod pokroviteljstvom ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Republike Italije, odrzana je u Budvi krajem marta 2012-te.

Skup je okupio najbolje americke ,italijanske i hrvatske tužioce i istražitelje, crnogorske zvanicnike i predstavnike institucija.   Borba protiv organizovanog kriminala,sprovodjenje istraga,krivično gonjenje ,sudjenja i presuđivanja, kreiranje politika,posebno onih koja su se pozitivno potvrdila u praksi – bile su teme konferencije i panela.Cilj je da se,razmijenivsi iskustva,identifikuju rješenja kojima bi se mogao unaprijediti crnogorski zakonodavni okvir za borbu protiv organizovanog kriminala.

28.mart 2012,Budva,medjunarodna konferencija                                                                                            

Prvog radnog dana,28.marta,predstavnici institucija nase drzave,medju kojima i Uprave za imovinu,na celu sa v.d. direkotra Uprave Blazom Saranovicem,upoznali su se sa iskustvom Italije.  Predavanja su odrzali Nacionalni  tužilac za borbu protiv mafije Republike Italije  Pjetro Graso,specijalni tuzilac za borbu protiv mafije Marija Vitorija de Simone,poručnik-pukovnik Marko Letici, međunarodni viši savjetnik  Vilijam Gardner, direktor međunarodne službe policijske saradnje, NBC Interpol Roma general Fabricio Lisi,,ataše za finansijsku saradnju u Ambasadi Italije Serafino Fjore.    Predstavljeni su nam italijanski model I strategije za borbu protiv međunarodnog organizovanog kriminala, policijsko-tužilačku ssaradnju  i koordinaciju,prevenciju  kriminala,preventivne mjere i evropska perspektiva, priznanje oduzimanja i konfiskacija imovine stečene na nezakonit način,poređenje italijanskog i američkog pristupa i iskustva u oduzimanju imovine stečene kriminalom I konfiskacija nezakonito stečene imovine.

Uprava za imovinu – direktno ucesce.28.mart 2012

Uprava za imovinu ucestvovala je u vise radnih grupa koje su analizirale crnogorsko zakonodavstvo I poredile ga sa medjunarodnim iskustvom predstavljenim na konferenciji, analizirale njegovu primjenljivost u Crnoj Gori.

Radnu grupu na temu “Oduzimanje imovine-primjenljivost italijanskog zakonodavstva na Crnu Goru ” vodio je  v.d. direktora Uprave za imovinu Blažo Saranović a u njoj su ucestvovali predstavnici Specijalnog tuzilastva,Vrhovnog suda,ministarstava pravde i finansija,sekretarijata za zakonodavstvo,zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Zoran Pazin,predsjednik Odbora za ekonomiju i finansije Skupstine CG Aleksandar Damjanović kao i gost porucnik pukovnik Marko Letici.

Gospodin Saranović je u uvodnoj riječi predstavio zakonodavni okvir kojim se regulise oduzimanje imovine stečene krivičnim djelom i upravljanje tom imovinom,kao i konkretne rezultate u praksi.

Zakon o staranju o privremeno i trajno oduzetoj imovini na snazi je od 1. januara 2009.godine.Namjera drzave je,rekao je Saranovic,da taj zakon postane najjace oruzje u borbi protiv organizovanog kriminala.Detaljno saopstivsi sta je Uprave za imovinu sprovela za preuzimanje I upravljanje privremeno oduzetom imovinom,v.d. direktora je objasnio organizaciju Uprave,obaveze njenog Odsjeka I broj službenika koji te poslove obavlja.

U diskusiji o primjenljivosti italijanskog zakonodavstva i iskustva u Crnoj Gori,porucnik pukovnik Marko Leticije rekao je da je iskustvo Italije pokazalo da se mora formirati posebna institucija,tjs.Agencija za poslove oko konfiskovane imovine,pa je njom 2010.zamijenila kancelariju pri Ministarstvu finansija.

Diskutovalo se o mnogim pitanjima a,s posebnom paznjom,o načinu izvršavanja sudskih odluka I time sta sa imovinom koja se oduzima koja je opterećena hipotekom.Radna grupa je na kraju dosla do stava sta bi se u nasem sistemu za oduzimanje I upravljanje oduzetom imovinom moglo unaprijediti.

29.mart 2012,Budva,medjunarodna konferencija

Drugog radnog dana,29.marta, predstavnici institucija nase drzave,medju kojima i Uprave za imovinu,na celu sa v.d. direktora Uprave Blazom Saranovicem,upoznali su se sa iskustvom Hrvatske.  

Predavanja su odrzali Vrhovni drzavni tuzilac Hrvatske Mladen Bajic,zamjenik Vrhovnog tužioca Dragan Novosel i direktor USKOK-a Dinko Cvitan.Predstavljeni su nam iskustvo Hrvatske u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i rezultati te borbe,pregled zakonodavstva, međuagencijska i međunarodna saradnja,primjena zakona koji se odnose na USKOK kao i studije slucaja.U jednom o panela uporedjena su hrvatsko,italijansko i americko isustvo.

Uprava za imovinu – direktno ucesce.29.mart 2012

Radnu grupu na temu “Oduzimanje imovine -primjenljivost hrvatskog zakonodavstva na Crnu Goru” vodio je  v.d. direktora Uprave za imovinu Blažo Saranović a u njoj su ucestvovali predstavnici Specijalnog tuzilastva,Osnovnog suda Rozaje,ministarstava pravde i finansija,Skupstine kao i zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Zoran Pazin,predsjednik Odbora za ekonomiju i finansije Skupstine CG Aleksandar Damjanović.

Upoznati smo s cinjenicom da hrvatsko zakonodavstvo ne predviđa oduzimanje pokretnih stvari na upravljanje,već novca i određenih nepokretnosti, odnosno imovine koja državi ne stvara troškove.Nad oduzetom imovinom stavlja se zabrana otuđenja u listu nepokretnosti.Poslove oko oduzimanja imovine vodi drzavna Agencija za upravljanje državnom imovinom,kojoj kako je rekao zamjenik drzavnog tuzioca Dragan Novosel,fale kadrovski kapaciteti za upravljanje oduzetom imovinom. Hrvatski gost upoznat je  sa nacinom rada nase Uprave za imovinu,čija je nadležnost staranje o privremeno i trajno oduzetoj imovini.Privremeno oduzimanje sprovodi sud koji vodi krivični ili prekršajni postupak. Zakonom je određena vrsta imovine koja može biti oduzeta, način na koji će se upravljati njome, troškovi čuvanja i održavanja,te povraćaj te imovine. Zakon uređuje i pitanje pravnog statusa imovine koja se pravosnažnom sudskom odlukom trajno oduzme izvršiocu krivičnog djela.Ipak,pripremljen je nacrt izmjene i dopune Zakona o staranju o privremeno i trajno oduzetoj imovini kojim ce se omogućiti preciznije definisanje načina upravljanja privremeno oduzetom imovinom,kao I time norme ucinili sto primjenljivijim.Istovremeno,Poslanik Aleksandar Damjanović skrenuo je pažnju na novi nacrt direktive Evropske komisije o režimu upravljanja oduzetom imovinom, istakavsi da je ključni zadatak države očuvanje njene vrijednosti. I ovaj put je radna grupa zauzela stav sta bi se u nasem sistemu za oduzimanje I upravljanje oduzetom imovinom moglo unaprijediti.

                             

30.mart 2012,Budva,medjunarodna konferencija

Drugog radnog dana,29.marta, predstavnici institucija nase drzave,medju kojima i Uprave za imovinu,na celu sa v.d. direktora Uprave Blazom Saranovicem,upoznali su se sa iskustvom Sjedinjenih Americkih Drzava.Predavanje su odrzali Ef bi Aj (FBI) agent Dzozef Priston, visi policijski savjetnik programa ICITAP Dzef Palmer,Majkl Vakaro,ministarstvo pravde SAD,Vilijam Gardner,medjunarodni savjetnik.

Upoznati smo sa primjerima američkog zakonodavstva koje se pokazalo uspješnim u borbi protiv organizovanog kriminala,studjiama slučaja istraga organizovanog kriminala,tuzilackim instrumentima poput korišćenja svjedočenja tajnog saradnika,sporazuma o priznanju krivice,te zakonom o tajnim operacijama,tajnom  nadzoru,elektronskom presretanju.

Uprava za imovinu – direktno ucesce,30.mart 2012

Radnu grupu na temu “Oduzimanje imovine -primjenljivost americkog zakonodavstva na Crnu Goru” vodio je  v.d. direktora Uprave za imovinu Blažo Saranović a u njoj su ucestvovali predstavnici Specijalnog tuzilastva,Osnovnog suda Rozaje,ministarstava pravde i finansija,Skupstine kao i zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Zoran Pazin,predsjednik Odbora za ekonomiju i finansije Skupstine CG Aleksandar Damjanović i Vilijam Gardner, medjunarodni savjetnik.

Gospodin Saranovic istakao je da su istražitelji iz SAD-a, Hrvatske i Italije crnogorskim zvaničnicima,nadležnim za kreiranje politike zakonodavstva, ukazali na specifične odredbe,potvrdjeno uspješne u suzbijanju organizovanog kriminala. Crna Gora analizirace koja rješenja bi mogla unaprijediti nase zakonodavstvo koje se odnosi na konfiskaciju imovine –dodao je v.d. Direktora Uprave,o cemu je Radna grupa usvojila zakljucke.

Konferenciju u Budvi zatvorio je ministar pravde Dusko Markovic,koji je sumirao rezultate i predstavio preporuke nasoj zemlji,proistekle iz trodnevnih  diskusija o crnogorskom,italijanskom,hrvatskom i americkom iskustvu u borbi protiv globalne prijetnje- organizovanog kriminala.